En Yeni Ev Dekorasyonlarını Medusa Home ile Takip Edin
Mobilya Temizliği Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir?
Mobilya temizliği, sadece parlatmak ve güzel görünmesini sağlamak için değil, aynı zamanda parçaların ömrünü uzatmak için de yapılmalıdır. Eğer mobilyaların temizliği rutin olarak gerçekleştirilirse derin temizlik esnasında zorlanmazsınız. Mobilyalarınızı düzenli olarak süpürmek ise temiz tutmanın en kolay yoludur. Ancak süpürürken minder aralarına ve oymalar gibi ayrıntılı noktalara ekstra bir özen göstermelisiniz. Genellikle bu kısımlar unutuluyor ve kir, olduğu gibi burada birikiyor.
Mobilya temizliğinde fırçalama işlemi de ayrıntılı temizlik sunar. Lif yoğunluğu yüksek mobilyalar genellikle leke tutmaz, oluşan kir ve kalıntılar da fırça yardımıyla kolaylıkla yüzeye çıkar. Bu sebeple lif yoğunluklu mikrofiber mobilyaları süpürmeden önce fırçalamanız gerekmektedir.
Temizlik yapmadan önce mobilyayla birlikte gönderilen kılavuzu iyi incelemeniz gerekmektedir. Her mobilyanın kendine göre temizleme yöntemleri vardır. Kılavuzlar temizlik esnasında size rehberlik edecektir. Temizlik esnasında mobilyanın ihtiyacı olan ürün genellikle kısaltmalar yoluyla belirtilir. Sık kullanılan kısaltmalar şu şekilde ifade edilebilir:
- W: Su bazlı deterjan kullanılmalı.
- S: Kuru temizleme yapılmalı.
- WS: Su bazlı ya da su içermeyen temizlik ürünleri kullanılabilir.
- X: Yalnızca profesyonel temizlik ya da vakum temizliği yapılabilir.
Mobilya alırken ve temizlik esnasında bu önerilere dikkat ediniz.
Kumaş Tipine Göre Mobilya Temizliği
Mobilyalar ev içerisinde en çok kullanılan eşyalar arasında yer almaktadır. Bu sebeple mobilya temizliği hem görüntü hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Mobilyadaki leke temizliği, toz temizliğinden daha çok zaman alır ve yorucudur. Aynı zamanda mobilyalar kumaş tiplerine göre temizlenmelidir. Her kumaşın hassasiyet durumu farklıdır. Dolayısıyla kumaş türüne göre işlem yapılmalı ve ürün kullanılmalıdır.
Nubuk Mobilya Nasıl Temizlenir?
Nubuk mobilyalar sık işlemelerinden kaynaklanan dayanıklılıklarıyla bilinirler. Diğer yandan nubuk mobilya temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Temizlik esnasında kullandığınız su miktarı önemlidir. Su geçirmez özelliği olmasına karşın, nubuk modellerde fazla su ile temas nubukun ıslak kalmasına ve çatlamasına yol açabilir. Temizlerken su çekmeyen bir mikrofiber bez işinizi görecektir.
Bununla birlikte kimyasal madde kullanmamaya özen gösteriniz. Doğal sabun veya nubuk temizleyicisi kullanabilirsiniz. Makineden ziyade elle temizlik nubuk mobilyalarınızın ömrünü uzatacaktır. Temizliklerden sonra koruyucu sprey kullanabilirsiniz. Bu spreyler ürünün lekelenmesini engelleyecektir.
Deri Mobilya Nasıl Temizlenir?
Görkemli, şık görüntüsüyle kendini her yerde belli eden deri mobilyalar ev ve iş yerlerinde oldukça tercih edilen ürünlerdendir. Deri mobilya temizliği düşünüldüğü kadar zor değildir. İlk adım olarak mobilyayı süpürün veya fırçayla temizleyip üzerindeki tüm toz ve kalıntıları alın. Sonrasında deri üzerindeki lekenin neyden kaynaklandığını tespit edin.
Yağdan kaynaklanan bir lekesi ise, mobilyanızı temiz ve kuru mikrofiber bez ile silin. Lekenin su ile temasından kaçının çünkü su gibi sıvı malzemeler yağın deriye nüfuz etmesini sağlayacaktır. Mürekkep tarzı bir leke ise alkol bazlı temizlik ürünleriyle veya direkt alkol ile temizlenmektedir.
Kadife Mobilya Nasıl Temizlenir?
Kadife mobilyalar lüks yaşamda oldukça tercih edilmesiyle birlikte hassas bakım gerektirmektedir. Dolayısıyla kadife mobilya temizliği sık sık yapılmalıdır. Yeni teknolojiyle üretilen suya ve kire dayanıklı kadife ürünler temizlik açısından işi biraz daha kolaylaştırmıştır.
Sık sık tozlanan kadife mobilyaların temizliğinde ilk olarak akla süpürmek gelmektedir. Kapsamlı bir mobilya temizliği yapacaksanız, kadifenin parlaklığına zarar vermemek için ona uygun, özel döşeme eki kullanarak işleminizi gerçekleştirin. Kullanacağınız bez ise tüy bırakmayan türden olmalıdır çünkü kadife mobilyalara tüyler yapışabilir.
Materyale Göre Mobilya Temizliği
Kumaş türlerine göre temizlik şekilleri değişiklik gösterdiği kadar mobilyanın materyaline göre değişmektedir. Genel olarak mobilya yapımında kullanılan malzemeler 5 ana başlıkta incelenmektedir:
- Tekstil ürünleri
- Ahşap malzemeler
- Doğal ve suni deri
- Metal malzemeler
- Plastik malzemeler
Her malzemenin kendine göre karakteristik özelliği bulunmaktadır. Materyali ve kumaşı sizin mobilya temizliği sıklığınızı ve temizleme şeklinizi etkilemektedir. Bu sebeple gerekli araştırmaları yaptıktan sonra mobilya satın almalısınız. Medusa Home olarak mobilya seçiminizde size profesyonel destek sağlıyor ve aklınızdaki tüm soruları cevaplandırıyoruz.
Ahşap Mobilya Nasıl Temizlenir?
Ahşap mobilya temizliği yapmadan önce mobilyada kullanılan kaplamanın türünü belirlemelisiniz. Kaplamanın ne olduğundan emin olamıyorsanız hafif içerikli temizlik ürünleriyle başlayın ve aldığınız reaksiyona göre güçlü temizleyiciler kullanın.
Mobilya temizliği için fazla su kullanımından kaçının bu ahşabın şişmesine veya çatlamasına sebep olmaktadır. Sildiğiniz her parçayı daha sonrasında kurulayınız. Diğer temizlik ürünlerini kullanmadan önce yumuşak sabun ve su kullanmanız ahşap mobilyanızın zarar görme oranını azaltacaktır. Su ve sabunun işe yaramadığı durumlarda mineralli temizleyiciler kullanabilirsiniz.
Cilalı yüzeyleri düzenli olarak parlatmanız mobilyanızı canlandıracak ve yeni görünmesini sağlayacaktır. Bunun için kimyasal ürünlerin yanında limon gibi doğal yöntemler de kullanabilirsiniz.
Mobilya Temizliği Püf Noktaları
Mobilya temizliği için kullanılan kimyasal ürünler ve hatta asit oranı yüksek doğal ürünler bazı durumlarda mobilyalara yarar yerine zarar sağlayabilir. Bu sebeple kullandığınız üründen ve mobilya türünden ne kadar emin olsanız da direkt olarak mobilyanın tamamında kullanıma kaçınmalısınız. İlk etapta mobilyalarınızın küçük ve görünmeyen bir kısmında ürünleri denemeli ve alınan tepkiye göre geri kalanına uygulanmalıdır. Bu yöntemle eşyalarınızın herhangi bir olumsuz tepkisine karşın onu yine de kullanmaya devam edebilirsiniz.
Mobilya temizlik kurallarının bulunduğu kılavuzları dikkatli bir şekilde okumalı ve uyarılara uymalısınız. Her kumaşın temizlik şekli farklıdır. Lekelenmelerde erken müdahale önemlidir. Kumaşın derinlerine nüfuz etmeden önce gerekli işlemler yapılmalıdır aksi taktirde işiniz zorlaşabilir.Koltuktaki inatçı lekeler çıkmadığında ise asla zorla çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Bunun yerine profesyonel bir mobilya yıkama ekibinden yardım almalısınız.
Yatak odası mobilyaları ve Yemek odası mobilyaları çeşitlerimizi görmek için sayfalarımızı linkler üzerinden ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
-
Deri Mobilyalar Ne Sıklıkla Temizlenmelidir?
Deri mobilyalar çok sık temizlemeyle hasar alabilir bu sebeple ekstra durumlar haricinde 6 ayda bir temizlenebilir.
-
Mobilya Temizliği Yaparken Su Isısı Nasıl Olmalıdır?
Oda sıcaklığındaki su mobilyadaki lekeleri daha kolay çıkarmaktadır. Fazla sıcak su kullanımı mobilyalarda hassasiyet yaratacaktır. Soğuk su ise lekelerin çıkması konusunda sizi zorlayacaktır.
-
Beyaz Sirke ile Mobilya Silinir mi?
Sirke her türlü temizlik alanında kullanıldığı gibi mobilyalar için de kullanılabilir. Herhangi bir sorun olmayacaktır.